O PROJEKTU

14.07.2015.

O PROJEKTU O PROJEKTU O PROJEKTU
O PROJEKTU

Dizajn za inkluziju je projekt financiran iz sredstava Europske unije koji ima za cilj poboljšati pristup tržištu rada osobama s invaliditetom te poboljšati njihovu društvenu uključenost. Nadovezuje se na projekt Inkluzivni dizajn koji je British Council u Hrvatskoj uspješno provodio od 2011. do 2012. godine u Zagrebu i Osijeku, a u koji su bili uključeni profesionalni dizajneri i osobe s invaliditetom koji su zajedno radili na stvaranju inkluzivnih, za tršište zanimljivih proizvoda. Inkluzivni dizajn je inovativni pristup promicanju društvene uključenosti, raznolikosti i jednakosti, koji se brine za potrebe ljudi osoba s invaliditetom, ali vodi računa i o tome da smo svi različiti i imamo različite potrebe. Dizajn za inkluziju obraća se nezaposlenim osobama s invaliditetom i lokalnoj zajednici u Požeško-slavonskoj županiji i provodi se u partnerstvu s Gradom Požegom i MI Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama, te u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom. Glavni je cilj projekta doprinijeti promicanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom te povećati njihovu zapošljivost kroz razvoj vještina. Projektom se također nastoji potaknuti sudionike na aktivan pristup tržištu rada, kao i povećati razinu društvene uključenosti promicanjem njihovog rada i sposobnosti u zajednici.

Glavne aktivnosti projekta uključuju radionice inkluzivnog dizajna na kojima će profesionalni dizajneri raditi na razvoju pilot proizvoda zajedno s osobama s invaliditetom, i tako im pomoći da steknu samopouzdanje, razviju socijalne kompetencije i prepoznaju vlastite sposobnosti. Profesionalni dizajneri će sudjelovati u procesu kako bi osigurali kvalitetu proizvoda. Ostale aktivnosti uključuju izložbu pilot proizvoda te radionice za školsku djecu i osobe s invaliditetom kako bi se poboljšalo međusobno razumijevanje različitosti i naglasile sličnosti.

U tijeku je popunjavanje upitnika na temelju kojeg će se organizirati radionice i odabrati polaznici radionica, stoga molimo sve osobe s invaliditetom zainteresirane za sudjelovanje u projektu da se jave u udrugu osobno ili pošalju popunjeni primjerak upitnika na adresu Hrvatskih branitelja 11a ili se jave na broj telefona 275-500 ili mail udruga.mi@po.t-com.hr. Primjer upitnika dostupan je na sljedećem linku

https://www.dropbox.com/s/twvoxevgmav5n56/Upitnik%20INKLUZIVNI%20DIZAJN.pdf?dl=0 .